
To: Kevin O'Brien 

From: Yaneris Figueroa, Assistant City Attorney for the City of Coral Gables 

Approved: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables~ 

RE: Legal Opinion Regarding Unity of Title 

Date: August 31, 2015 

You have asked me to determine whether the Unity of Title recorded in the Official Records 
Book of Miami-Dade County, located in Book 16598, at Page 1445, is violated by the 
conveyance or mortgaging of the individual condo units located on the property. Specifically, 
you questioned whether selling an individual unit, as the lot is improved with a condo building, 
would violate the Unity of Title. It is my opinion, pursuant to Sections 2-20l(e)(l) and (8) of the 
City of Coral Gables Municipal Code, that the sale of a single unit within a condominium does 
not violate the Unity of Title. Indeed, pursuant to Section 5-2301 of the City of Coral Gables' 
Zoning Code, a unity of title is required "[w]hen it is necessary that two (2) or more lots, parcels 
or portions thereof are added or joined, in whole or in part, a Unity of Title or Declaration of 
Restrictive Covenant in lieu of a Unity of Title shall be filed to ensure the properties are 
planned, developed and maintained as an integral development and/or project and are 
consistent with and satisfy the requirements of these regulations and the City Code of 
Ordinances .. " (emphasis added). Similarly, the Unity of Title itself states that: "said lots ... upon 
which the building to be built shall be situated shall not be conveyed, mortgaged, or leased 
separate and apart from each other." Reading both together, it is clear that the unity of title 
restrictions concern the lots upon which the buildings are located rather than the individual 
condo units. Thus, the lots cannot be sold separate and apart from one another, but nothing 
restricts sale of the individual units. Accordingly, the Unity of Title is not violated by the sale of 
an individual condo unit. 
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Paulk, Enga 
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Sent: 
To: 
Cc: 

Leen, Craig 
Friday, August 28, 2015 11:20 PM 
Figueroa, Yaneris 

Subject: 
Miriam S. Ramos; Paulk, Enga 
Re: Unity of Title 
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Please publish. 

Sent from my iPhone 

On Aug 28, 2015, at 5:33 PM, Figueroa, Yaneris <yfigueroa@coralgables.com> wrote: 

Good Afternoon, 

You have asked me to determine whether the Unity of Title recorded in the Official Records 
Book of Miami-Dade County, located in Book 16598, at Page 1445, is violated by 
the conveyance or mortgaging of the individual condo units located on the property. 
Specifically, you questioned whether selling an individual unit, as the lot is improved with a 
condo building, would violate the Unity of Title. It is my opinion, pursuant to Sections 2-
201 ( e)( 1) and (8) of the City of Coral Gables Municipal Code, that the sale of a single unit 
within a condominium does not violate the Unity of Title. Indeed, pursuant to Section 5-2301 of 
the City of Coral Gables' Zoning Code, a unity of title is required "[w]hen it is necessary that 
two (2) or more lots, parcels or portions thereof are added or joined, in whole or in part, a 
Unity of Title or Declaration of Restrictive Covenant in lieu of a Unity of Title shall be filed to 
ensure the properties are planned, developed and maintained as an integral development 
and/or project and are consistent with and satisfy the requirements of these regulations and the 
City Code of Ordinances .. " (emphasis added). Similarly, the Unity of Title itself states that: "said 
lots ... upon which the building to be built shall be situated shall not be conveyed, mortgaged, or 
leased separate and apart from each other." Reading both together, it is clear that the unity of title 
restrictions concern the Jots upon which the buildings are located rather than the individual 
condo units. Thus, the lots cannot be sold separate and apart from one another, but nothing 
restricts sale of the individual units. Accordingly, the Unity of Title is not violated by the sale of 
an individual condo unit. 

If you have any questions or concerns, please let me know. 

Best, 

Yaneris Fit:,rueroa 
Assisl<ml City Attorney for lhe City of Coral Gables 
t.05 Biltmore \Vay, 2nd Floor 
Coral Gables, FL aata:t. 
Otlice: (a05) 722-8625 
f;Lx: (a05) t76-77!>5 
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