
To: Walter Foeman 

From: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables tL 
RE: Legal Opinion Regarding Extension of Term 

Date: June 30, 2015 

Pursuant to section 2-20l(e)(l) and (8) of the City Code, authorizing the City Attorney to 
provide opinions and interpretations on behalf of the City, it is my view that section 2-60(d) of 
the City Code governs the question you have asked. As an initial matter, a term limit is in 
derogation of the common law, and can prevent officials elected by the public from appointing 
the person they believe is best to a specific position. Accordingly, I apply the canon of 
construction that a provision in derogation of the common law, such as a term limit, should be 
strictly construed. Section 2-60(d) states as follows: 

The city commission may extend the terms of all board members whose terms exceed eight years 
to coincide with the remainder of the appointing commissioner's term in office, upon the 
approval of four-fifths vote of the members of the city commission. 

I read this provision literally as written. A board member's total term, even if exceeding the term 
limit, may be extended to the end of the Commissioner's current term in office. For example, if 
there is a board member who reaches eight years during the second year of a Commissioner's 
four year term, the Commission by a 4/5 vote may extend the Board members' total term 
(including the effective term limit) to the end of the Commissioner's present term in office. 
Hypothetically, if the Commissioner were then to be elected to a successive term, the board 
member could not be appointed again, as he or she would have reached the maximum term limit 
allowed upon the expiration of the Commissioner's prior term. Of course, that member could still 
serve until a successor is appointed consistent with 2-60(a) and past practice. 
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Herbello, Stephanie 

From: leen, Craig 
Sent: 
To: 

Tuesday, June 30, 2015 12:39 PM 
Herbello, Stephanie 

Cc: Ramos, Miriam; Figueroa, Yaneris; Chen, Brigette 
Subject: FW: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 

Stephanie, 

Please publish this opinion instead. Please include everything after the colon in the first line in the opinion {It should 
start "Pursuant to ... "). 

Craig E. Leen, City Attorney 
Boord Certified by the Florida Bar in 
City, County and Local Government Low 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: {305) 460-5218 
Fax: (305) 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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Cdcbmtm~ f)IJ 1 can of a drcum r,·ali:cd. 

From: Leen, Craig 
Sent: Tuesday, June 30, 2015 12:38 PM 
To: Foeman, Walter 
Cc: Ramos, Miriam; Figueroa, Yaneris 
Subject: RE: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 

Walter, please use this opinion {I corrected a scrivener's error): 

Pursuant to section 2-201{e)(l) and {8) of the City Code, authorizing the City Attorney to provide opinions and 
interpretations on behalf of the City, it is my view that section 2-60(d) of the City Code governs the question you have 
asked. As an initial matter, a term limit is in derogation of the common law, and can prevent officials elected by the 
public from appointing the person they believe is best to a specific position. Accordingly, I apply the canon of 
construction that a provision in derogation of the common law, such as a term limit, should be strictly 
construed. Section 2-60{d) states as follows: 

The city commission may extend the terms of all board members whose terms exceed eight years to coincide with 
the remainder of the appointing commissioner's term in office, upon the approval of four-fifths vote of the 
members of the city commission. 
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I read this provision literally as written. A board member's total term, even if exceeding the term limit, may be extended 
to the end of the Commissioner's current term in office. For example, if there is a board member who reaches eight 
years during the second year of a Commissioner's four year term, the Commission by a 4/5 vote may extend the Board 
members' total term (including the effective term limit) to the end of the Commissioner's present term in office. 
Hypothetically, if the Commissioner were then to be elected to a successive term, the board member could not be 
appointed again, as he or she would have reached the maximum term limit allowed upon the expiration of the 
Commissioner's prior term. Of course, that member could still serve until a successor is appointed consistent with 2-
60(a) and past practice. 

Please let me know if you have any questions. 

Craig E. Leen, City Attorney 
Boord Certified by the Florida Bar in 

City, County and Local Government Low 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: {305} 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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Ct·lchruting I)IJ yt·m' n(u tlrcam rcoh:ct! 

From: Leen, Craig 
Sent: Tuesday, June 30, 2015 12:13 PM 
To: Foeman, Walter 
Cc: Ramos, Miriam; Figueroa, Yaneris 
Subject: RE: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 
Importance: High 

Good morning, Walter. I am back in the office this morning. Here is my written opinion: 

Pursuant to section 2-201(e)(l) and (8) of the City Code, authorizing the City Attorney to provide opinions and 
interpretations on behalf of the City, it is my view that section 2-GO{d) of the City Code governs the question you have 
asked. As an initial matter, a term limit is in derogation of the common law, and can prevent officials elected by the 
public from making appointing the person they believe is best to a specific position. Accordingly, I apply the canon of 
construction that a provision in derogation of the common law, such as a term limit, should be strictly 
construed. Section 2-GO(d} states as follows: 

The city commission may extend the terms of all board members whose terms exceed eight years to coincide with 
the remainder of the appointing commissioner's term in office, upon the approval of four-fifths vote of the 
members of the city commission. 

I read this provision literally as written. A board member's total term, even if exceeding the term limit, may be extended 
to the end of the Commissioner's current term in office. For example, if there is a board member who reaches eight 
years during the second year of a Commissioner's four year term1 the Commission by a 4/5 vote may extend the Board 

2 



members' total term (including the effective term limit) to the end of the Commissioner's present term in office. 
Hypothetically, if the Commissioner were then to be elected to a successive term, the board member could not be 
appointed again, as he or she would have reached the maximum term limit allowed upon the expiration of the 
Commissioner's prior term. Of course, that member could still serve until a successor is appointed consistent with 2-
60(a) and past practice. 

Please let me know if you have any questions. 

Craig E. Leen, City Attorney 
Board Certified by the Florida Bar in 
City, County and Local Government Law 

City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: (305) 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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From: Foeman, Walter 
Sent: Monday, June 29, 2015 11:17 AM 
To: Leen, Craig 
Cc: Ramos, Miriam 
Subject: RE: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 

I need to get the written response. I want to be clear. The verbal communication doesn't have meaning to me. I can't 
articulate this to the Commission with all the nuances they have regarding extensions of time. 

From: Leen, Craig 
Sent: Monday, June 29, 2015 11:09 AM 
To: Ramos, Miriam 
Cc: Foeman, Walter 
Subject: Re: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 

Yes, I gave Walter a response verbally, and will place it into an opinion when I return. 

Sent from my iPhone 

On Jun 29, 2015, at 8:06 AM, Ramos, Miriam <mramos@coralgables.com> wrote: 

Walter, 

Did you receive a response to this? 
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Jltwtiam S. !Rant(J{), ~q. 
Deputy City Attorney 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way, 3rd Floor 
Coral Gables, FL 33134 
(305) 460-5218 
(305) 460·5084 direct dial 
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PUBLIC RECORDS: 
Thi<i e-mail i<; from the City ot Cm·al Gable~ City Attorneys Office and is intended solely for the use of the 
individual(s) to whom it is addres-;ed. If you believe you re<.:eivcd this cm<til in error, ple<1se notitY the sender 
immedi<ltely, delete your e-mail from your c.omputcr <1nd do not copy or disclose it to anyone else. The State 
of Florida h.:t<i a broad public remnls law~ Most written wrnmunilations to or from State <~nd Local Ofticials 
regarding St.1te or Loc.:tl bu~ines~ arc publk record~ available to the public upon request. 

CONFIDENTIALITY: 
The information contained in this lr<tnsmisswn may be legally privileged and confidential, intended only for 
the use of the individu,ll or entity named <~hove. If the reade1 ot thb message is not the intended recipient, 
you arc hereby notified that .lily di<iSemtnation, d!'.trihution or wpymg of this communic,ltion is strictly 
prohibited 

From: Foeman, Walter 
Sent: Thursday, June 25, 2015 1:27PM 
To: Leen, Craig 
Cc: Ramos, Miriam 
Subject: Extension of Term: Request for an Advisory Opinion 

Craig, please provide this office with an advisory opinion in connection with the below reference issue: 
Whether or not an advisory board member whose term has expired prior to the upcoming appointment 
period, is permitted to continue a new length of service? 
[Note: The precedent that has normally been used for extension of term has been based on a 
designated members whose term will expire at some point during the last appointment period, but not 
prior to the beginning of an appointment term] 
In closing, your expeditious response to this request is greatly appreciated, since there is an issue which 
may arise at our next City Commission meeting in connection with same. 

Best, 
Walter 
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